Welke belastingen en heffingen zijn er tijdens de verhuur en wie betaald ze?
Bij het verhuren van jouw woning zal je te maken krijgen met bepaalde belastingen. Deze zullen dan verdeeld moeten worden tussen huurder en verhuurder. Er zijn dan ook vier belastingen die eigenlijk altijd aan het licht worden gebracht: OZB-belasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting.
De verschillende belastingen
Onroerendezaakbelasting (afgekort OZB-belasting) is een belasting die je betaalt als je onroerende zaken bezit. De waarde van de onroerende zaken wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd. Deze bepaald tevens ook de hoogte van de OZB-belasting. De kostenpost betreft een eigenaarslast en mag niet aan huurder worden doorberekend.
Rioolheffing is een heffing die je betaalt voor het afvoeren van het huishoudelijk water, afvoer en opslag van hemelwater, het op peil houden van grondwater en de kosten voor aanleg of beheer van riolering.
Afvalstoffenheffing wordt door de gemeente gebruikt om het ophalen en verwerken van huisvuil te bekostigen. De afvalstoffenheffing wordt meestal in de eerste drie maanden van het jaar door de gemeente verstuurd.
Waterschapsbelasting betaal je voor het zuiveren van afvalwater en voor onderhoud aan bijvoorbeeld beken, sloten en dijken. Deze belasting is tweeledig en bestaat uit: ‘watersysteemheffing ingezetenen’ en ‘zuiveringsheffing woonruimte’. Hierbij is ‘watersysteemheffing ingezetenen’ een vast bedrag per jaar per huishouden en ‘zuiveringsheffing woonruimte’ een vast bedrag per jaar per vervuilingseenheid.
Wie betaalt wat?
Hoewel afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting belastingen zijn voor gebruikers, includeren wij dit toch vrijwel altijd in de huurprijs. Het verhuren van een gemeubileerde woning gericht op expats en internationale studenten doen wij dan ook vrijwel altijd inclusief gas, water, elektra en de bijkomende belastingen. Wij bevelen volledig inclusief verhuur dan ook aan en zorgen hierbij voor een huurprijs waarin deze kosten gedeeltelijk doorberekend zijn. Dit zorgt ook voor service richting de huurders, want het zelf regelen en betalen van deze zaken wordt vaak lastig door de vele wisselingen wat huurders betreft. Wanneer je je richt op huurders die voor een jaar of langer willen huren, is de mogelijkheid er uiteraard wel om dit door huurders te laten betalen.
Wanneer je ervoor kiest om een gestoffeerd appartement te verhuren kun je ervoor kiezen om exclusief gas, water en licht te verhuren. Dit kan je dan natuurlijk ook zonder bijkomende belastingen doen. Hierbij richt je je wel gelijk op een andere, minder rendabele markt namelijk de Nederlandse.
Gerelateerde berichten
Welke belastingen en heffingen zijn er tijdens de verhuur en wie betaald ze?
14 februari 2019
Bij het verhuren van jouw woning zal je te maken krijgen met bepaalde belastingen. Deze zullen…
Onderhoud, wie regelt wat?
06 december 2018
Wat valt er nou precies onder onderhoud tijdens de verhuur en wie moet het betalen? Dit…
Moet ik mijn woning meubileren of niet?
16 oktober 2018
Onze focus ligt op gemeubileerde woningen. Gemeubileerd verhuren zorgt ervoor dat de woning aantrekkelijker is voor…
Hoe worden de huurders gescreend?
16 oktober 2018
In de vastgoedwereld wordt weleens gezegd: ‘Beter niet verhuurd, dan slecht verhuurd’. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld…
Wat zijn de belangrijkste voorzieningen van een appartement?
16 oktober 2018
Voor het verhuren van jouw appartement is het ideaal om zoveel mogelijk voorzieningen te hebben. Dit…
Hoe werkt de huurverhoging in de vrije sector?
08 oktober 2018
Heb jij een woning met een geliberaliseerd huurcontract (ook wel vrije-sectorhuur genoemd)? Dan kan de verhuurder…
Wat is duurzaam verhuren?
19 april 2018
Energiezuinig verhuren heeft zo zijn voordelen. Niet alleen voor de huurder, maar ook voor de verhuurder.…
Hoe werkt het verhuurproces bij Loftly?
09 april 2018
Allereerst begint onze verhuurmakelaar met het ‘opnemen’ van de woning door middel van een kennismakingsgesprek. Dit…